- είδηση
- Σύντομο κείμενο που παρέχει πληροφορίες για ένα γεγονός. Περιέχει τρία στοιχεία: ένα συμβάν, ένα ρεπορτάζ (που μπορεί να μεταφέρει τη γνώση για το συμβάν) και ένα ακροατήριο (αναγνώστες, ακροατές ή θεατές), στο οποίο προσφέρεται το ρεπορτάζ μέσω του Τύπου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης ή άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
πρακτορεία ε. Οργανισμοί συλλογής, επεξεργασίας και διακίνησης ε., φωτογραφιών και άλλων πληροφοριών. Πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αι. και διακρίνονται σε διεθνή και εθνικά. Τα διεθνή καλύπτουν ειδησεογραφικά όλες τις χώρες, ενώ τα εθνικά περιορίζονται σε ε. που αφορούν την περιοχή τους ή απλώς τη χώρα τους. Τα πιο γνωστά διεθνή πρακτορεία είναι: Ρόιτερ (Reuters), Ασοσιέιτεντ Πρες (Associated Press, AP), Γαλλικό Πρακτορείο (AFP, πρώην HAVAS), Ηνωμένος Διεθνής Τύπος (United Press International, UPI). Άλλα μεγάλα πρακτορεία είναι το γερμανικό DPA, το ιταλικό ANSA, το ισπανικό EFE κλπ. Επίσης, υπάρχουν και τηλεοπτικά πρακτορεία ειδήσεων (Reuters TV, CNN, AP-TV, WNT κ.ά.), τα οποία μεταδίδουν τις ε. μαγνητοσκοπημένες. Οι δορυφορικές μεταδόσεις, το Ίντερνετ και η καλωδίωση επιτρέπουν την άμεση μετάδοση της ε., γεγονός που έχει αξιοποιηθεί από όλα τα διεθνή πρακτορεία και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ε. (ΑΠΕ). Ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου. Ιδρύθηκε το 1895 ως ιδιωτική επιχείρηση από τον I. Στεφανόπολι σε συνεργασία με το Γαλλικό Πρακτορείο HAVAS. Το 1906 το ΑΠΕ αγοράστηκε από το δημόσιο και το 1931, επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, αναδιοργανώθηκε σε δημοσιογραφικό οργανισμό. Με το Π.Δ. 150/1994 το ΑΠΕ μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε.-ΑΠΕ Α.Ε.) με έδρα την Αθήνα. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελείται από 7 μέλη· ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής και δύο μέλη ορίζονται από την κυβέρνηση, ενώ τα άλλα τέσσερα μέλη είναι εκπρόσωποι της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και των εργαζομένων στο ΑΠΕ. Συνεργάζεται με τα διεθνή πρακτορεία Ρόιτερ, Γαλλικό, Γερμανικό, Ρωσικό, Κινεζικό και πολλά εθνικά πρακτορεία ειδήσεων. Χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης των ε. του και διαθέτει on-line ηλεκτρονικό φωτογραφικό αρχείο (ελληνικό και διεθνές) και τράπεζες δεδομένων, βιογραφίες Ελλήνων και ξένων πολιτικών, αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων και αθλητικές ε. Επίσης, διαθέτει ηλεκτρονική πύλη στο Ίντερνετ.
* * *η (AM εἴδησις)1. πληροφορία, αγγελία2. το ίδιο το γεγονός για το οποίο δίνεται η πληροφορίανεοελλ.Ι. 1. η πρώτη αναγγελία κάποιου γεγονότος στον Τύπο, στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόρασηII. φρ.1. «παίρνω είδηση» — καταλαβαίνω, αντιλαμβάνομαι2. «δίνω είδηση» — ειδοποιώ, πληροφορώ3. «φέρνω ειδήσεις» — γνωστοποιώ(αρχ.- μσν.) γνώση, επίγνωσημσν.απόλυση, απομάκρυνση από κάποια θέσηαρχ.1. μάθηση, γνώση2. πληθ. εἰδήσειςτρόποι μαθήσεως.[ΕΤΥΜΟΛ. Η λ. είδησις σχηματίστηκε από την απαθή βαθμίδα τής ρίζας *weid- «γνωρίζω», η οποία εμφανίζεται στον παρακμ. οίδα*].
Dictionary of Greek. 2013.